Beş gün sürecek olan ziyaretin amaçları şunlar: haksız bir biçimde cezaevinde tutulmakta olan sendika yöneticilerini ziyaret etmek; ITF üyesi sekiz Türkiyeli sendika ve bir dernekle görüşmek ve bilgi toplamak; İstanbul'da DHL Express önünde direniş eylemlerini sürdürmekte olan TÜMTİS sendikası üyelerini ziyaret etmek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak.
Üç kişilik ITF ekibi, ITF’in kara taşımacılığı bölüm başkanı Noel Coard, ITF’in kampanyalar direktörü Liz Blackshaw ve ITF’in kara taşımacılığı bölümü kıdemli bölüm yardımcısı Deniz Akdoğan’dan oluşuyor.
ITF Başkanı Paddy Crumlin şunları söyledi: “Bu, son yıllarda Türkiye'yi ziyaret etmiş olan bir dizi ITF delegasyonunun en sonuncusu. Bu delegasyonlar, Türkiye’de sendikacıların içinde bulundukları durumu araştırdı, haksız yere hapsedilen meslektaşlarımıza yardım ve destek sağladı ve hükümeti, örgütlenme özgürlüğü de dâhil olmak üzere, temel işçi haklarına saygı gösterme konusundaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna etmeye çalıştı. "
Crumlin sözlerini şu şekilde sona erdirdi: “Türk hükümeti bizim konunun peşini bırakmadığımızın farkında. Türkiyeli üyelerimiz adına uluslararası forumlarda hükümete sorumluluklarını hatırlatmaya devam ediyoruz. Bu heyet, hükümete bir kez daha diyalog içine girmeyi önerecek – ancak bunu yaparken, yasal faaliyetleri nedeniyle baskıya maruz kalan ve mağdur edilen tüm bu insanlar için adalet ve hukukun gerekli olduğu tezimizden geri adım atmayacağız.”
Önümüzdeki günlerde, heyetin ziyareti sırasında sağlanmış olan gelişmelerle ilgili bir başka basın açıklaması yapılacaktır.
ITF’in inceleme ve dayanışma heyeti Türkiye’de
news
Press Release
ON THE GROUND
news
Statement from the ITF Executive Board in Support of Ali Albokhari
The ITF Executive Board stands unequivocally with seafarer Ali Albokhari and his family and calls for his immediate release. The criminalization of seafarers is a growing and deeply troubling problem
news
Kenneth Bondas
The International Transport Workers’ Federation (ITF) is deeply saddened by the passing of Kenneth Bondas, former President of the Finnish Seafarers’ Union (FSU). Kenneth, a father of four, died at
news
Press Release
‘Mind At Sea’: ITF campaign to protect seafarers’ mental health goes global
On World Mental Health Day, the ITF launches a campaign to bring wellbeing conversations into ship visits and press for stronger protections for seafarers and their families. The International
