Skip to main content

ITF, Türkiye'de sendikacılara verilen hapis cezalarını protesto ediyor

ニュース 記者発表資料

ITF Genel Başkanı Paddy Crumlin ve Genel Sekreter Steve Cotton, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları mektupta şunları söylemiştir:

 

Hükümetinizin Türkiye'de bağımsız ve demokratik sendikacılığı bitirme hamlelerine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu hamlelerinizden biri de ITF üyesi TÜMTİS'in Ankara şubesinden 14 kişinin hedef alınmasıdır. Bu 14 kişi, sendikanın başarılı bir örgütlenme yürüttüğü bir lojistik şirketinin şikayeti nedeniyle 2007 yılında yapılan bir şafak operasyonuyla gözaltına alınmış, 2012'de ise bildiğiniz gibi hapis cezası almışlardır.

TÜMTİS ve ITF verilen kararla ilgilli temyize başvurmuşlar, ancak uluslararası protestolara ve hukuki süreçte yapılan yanlışlara rağmen -aynı zamanda uluslararası hukuğa aykırı olarak- Yargıtay verilen cezaları onaylamıştır. ITF olarak meslektaşlarımıza verilen bu siyasi güdümlü cezaların bozulmasını talep ediyoruz.

Hükümetinizi, TÜMTİS Ankara şubesi üye ve yöneticilerinin kurban edilmesine karşı yükselen uluslararası protestoyu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni dinlemeye çağırıyor; Nurettin Kılıçdoğan, Hüseyin Babayiğit, Süleyman Demirtaş, Serdal Cenikli, Cihan Türe, Atilla Yılmaz, Selahattin Demir, İhsan Sezer, Metin Eroğlu, Candan Genç, Binali Güney, Halil Keten, Satılmış Öztürk ve Erkan Aydoğan'a verilen siyasi güdümlü ve sendika düşmanı hapis cezalarını geri çekmenizi talep ediyoruz.

 

Sendikacılara verilen cezaların bozulması için mücadelemize destek olarak LabourStart websitesinde yeni bir kampanya başlatılmıştır.Böylece sendikacılar ve halktan kişiler tek bir tıklamayla yaşanılan adaletsizliğe karşı seslerini duyurabilirler. Kampanyaya bu linkten ulaşabilirsiniz: www.labourstart.org/go/tumtis.

Daha fazla bilgi almak ve davanın geçmişini öğrenmek için bu sayfayı inceleyebilirsiniz: https://goo.gl/D83HsP.

 

ITF, son yıllarda Türkiye'de sendikalara ve sendika üyelerine hükümetin kasıtlı baskısını durmadan eleştirmiş, eş güdümlü uluslararası protestolar düzenlemiştir (bakınız: https://goo.gl/zznBWQ)

現場の声

ニュース

世界は今、プラットフォーム労働を根本から変える機会に恵まれているー各国政府は結果を出すべき時

あと 2 週間余りで、世界中の労働者、使用者、政府がジュネーブの国際労働機関( ILO )に結集し、プラットフォーム労働の国際的な規制をめぐる交渉に最終決定を下すことになる。何百万人もの交通運輸労働者にとっては、この結果ですべてが変わる可能性がある。 昨年、ILO は歴史的な決定を下した。2025 年6 月に開催された第113 回ILO 総会において、構成員の圧倒的多数が