Werknemers van JICT intensiveren campagne om Hutchison-bedrijf Watsons voor arbeidersrechten te laten opkomen

Nadat Hutchison geweigerd had om te goeder trouw te onderhandelen, was het bij ITF aangesloten bedrijf, Serikat Pekerja Jakarta International Container Terminal (SPJICT), ertoe gedwongen zijn campagne te intensiveren. Vandaag hebben vakbondsleden en hun supporters in Jakarta de campagne verplaatst van de waterkant naar Watsons, het detailhandelsbedrijf voor gezondheids- en schoonheidsproducten dat in handen is van Hutchison.

Paddy Crumlin, president van de International Transport Workers’ Federation, en voorzitter van de Afdeling Havenarbeiders van ITF, heeft een oproep aan Hutchison gedaan: “Als reactie op Hutchison's meedogenloze aanval op de arbeidersrechten in de haven van Jakarta zijn Indonesische havenarbeiders de straat op gegaan om zowel het publiek als hun bestuur eraan te herinneren dat zij met respect en waardigheid dienen te worden behandeld.

“Deze arbeiders hebben geholpen om Hutchison's Jakarta International Container Terminal (JICT) op te bouwen tot een van de best presterende terminals in Azië. De productiviteit wordt er constant opgevoerd om duurzame groei te leveren voor zowel het bedrijf als de Indonesische economie.

“En toch blijft het bestuur van JICT tegen vakbondsleden optreden. Het loon van de arbeiders is in de afgelopen drie maanden met 15-42% verlaagd. Vakbondsleden die zich daarover hebben uitgesproken zijn specifiek tot doelwit gemaakt en hun banen zijn bedreigd.”

Vandaag brengen arbeiders een bezoek aan de winkels van Watsons die in handen zijn van Hutchison. Hun boodschap: Watsons inzet voor een “gezonde en ondersteunende omgeving voor alle werknemers” en het verschaffen van “een werkomgeving vrij van alle vormen van discriminatie” dient zich tot alle arbeiders in het netwerk van Hutchison uit te strekken.

“Watsons streeft ernaar 'smarter' te werken en meer waarde voor zijn klanten en aandeelhouders te creëren - net zoals de werknemers bij JICT. Als Watsons wil dat het Indonesische publiek enig vertrouwen in zijn beloftes heeft, zal het bedrijf actie moeten nemen om deze situatie op te lossen en aan Hutchison duidelijk maken dat ze respect moeten hebben voor de arbeidersrechten,” zei Crumlin.

Achtergrond

JICT wordt sinds 1999 als een gemengde vennootschap gerund door PELINDO II, een Indonesisch staatsbedrijf, en Hutchison. Het exploitatiecontract van JICT is net verlengd tot 2039. In juni heeft de Algemene Rekenkamer van Indonesië (BPK) echter aangekondigd dat het mogelijk is dat de verlenging van het JICT-contract tegenstrijdig is met de lokale wetgeving en de Indonesische staat honderden miljoenen aan inkomsten ontneemt. 

Momenteel overweegt de Indonesische anti-corruptiecommissie, Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK), een diepgaand onderzoek te doen naar de verlenging. Volgens de vakbond gebruikt het bestuur de havenuitbreiding als een rookgordijn om meer winst uit de onderneming te halen door de arbeidersrechten te schenden.

Voor nadere gegevens kunt u contact opnemen met

Luke Menzies | ITF Asia Pacific Campaign Centre, Sydney, Australië

Tel: +644 889 844 | E-mail: mediasydney@itf.org.uk

Add your comment

All comments